Maastricht podium van eerste virtuele Grand Prix van Nederland

Maastricht, 8 januari 2021 – Op zondag 17 januari is Maastricht het podium waar de beste simracers van Europa tegen elkaar strijden. Vanuit een studio in MECC Maastricht gaan ze online met elkaar de strijd aan op de virtuele Grand Prix van Nederland. De prijzenpot, die ieder jaar groter wordt, bedraagt in totaal € 13.500. Esports en simracen zijn de laatste jaren steeds meer in opkomst en ook bij een aantal Formule 1-coureurs erg populair. Vanwege de coronacrisis heeft het simracen de laatste maanden alleen maar aan populariteit gewonnen. Met de huidige technologieën waan je je tegenwoordig een echte coureur in een simulator. Racen in een virtuele wereld met het authentieke racegevoel.

Europa’s beste simracers strijden tegen elkaar in een historische Formule 1 wagen op de nieuwe lay out van Circuit Zandvoort. Tussen deze Europese toppers bevindt zich ook Yuri Kasdorp (NL). Yuri rijdt momenteel voor het team R8G esports van niemand minder dan Romain Grosjean. De huidige situatie maakt dat deze topsporters niet fysiek aanwezig zijn in MECC Maastricht maar van thuis uit racen. Vanuit de studio wordt er live verslag gedaan, onder andere door L1 televisie, en zullen diepte interviews afgenomen worden.

InterClassics Maastricht - Dutch Grand Prix Classics
Deze virtuele race zou normaal gezien tijdens InterClassics Maastricht hebben plaatsgevonden. De 28ste editie van de oldtimerbeurs, die van 14 t/m 17 januari 2021 zou plaatsvinden is wegens covid-19 verplaatst naar 24 t/m 27 juni 2021. Tijdens de beurs kijkt men terug naar de ‘Dutch Grand Prix Classics, the cars & the legends’ en wordt er in samenwerking met diverse musea en privé verzamelaars een unieke collectie van F1 wagens gepresenteerd uit de geschiedenis van Circuit Zandvoort.

Andy Maassen, eigenaar Sim Formula Europe: “Afgelopen jaar hebben we vanuit de esports community veel positieve berichten mogen ontvangen. Dit geeft aan dat we op de juiste koers zitten en ervan overtuigd zijn dat dit esports evenement kan uitgroeien tot een van de grotere in zijn klasse. Je ziet dat ondanks de huidige situatie MECC, Maastricht en Sim Formula Europe in staat zijn een groot event te organiseren. Hierin laten Maastricht en locatie MECC zien dat esports verbonden is met de regio en ook toekomst heeft. Laten we wel hopen dat we snel weer naar een normaal event kunnen gaan en dat mogen doen waar we goed in zijn. Bezoekers weer persoonlijk ontvangen in MECC Maastricht en de beleving bieden van het totaal concept esports. Maar voor nu zijn we zeer tevreden over het online event dat we mogen organiseren en kijken dan ook uit naar spannende races.”

Erik Panis, beursmanager InterClassics: “Graag hadden wij de bezoekers van InterClassics Maastricht van 14 t/m 17 januari laten kennismaken met deze virtuele wereld waarbij het Circuit van Zandvoort, geheel passend bij het thema van onze beurs, het strijdtoneel voert. Helaas is dat niet mogelijk. Maar we zijn blij dat Sim Formula Europe, in samenwerking met InterClassics Maastricht, juist nu in een virtuele wereld waar het virus niet regeert, dit evenement kan neerzetten. Simracen is de laatste jaren in opkomst en de explosieve groei van het virtueel racen is een van de weinige positieve dingen die covid-19 ons brengt. Uiteraard zullen wij in juni, tijdens de zomereditie van InterClassics Maastricht, volop aandacht schenken aan het simracen. Sim Formula Europe organiseert een simrace expo, esports seminar en er zijn wedstrijden waar bezoekers aan kunnen deelnemen. Tevens kunnen bezoekers in een full-motion-race-simulator zelf over het Circuit van Zandvoort racen.”

Virtueel Grand Prix 2

Virtuele Grand Prix 1

Virtueel Grand Prix 3