THEMA'S VORIGE EDITIES

 • Forgotten Classics


  Automerken die niet meer bestaan maar die prachtige ontwerpen hebben geproduceerd in het verleden. ‘Forgotten Classics’ is het thema van de oldtimerbeurs die inmiddels behoort tot de grootste oldtimerevents van de Benelux. Epische modellen van deze ‘Forgotten Classics’ zoals de Talbot Lago, Hispano Suiza, Pegaso, Spyker, Minerva, Bristol, Horch, etc. zijn tijdens InterClassics Maastricht 2021 te bewonderen. Deze automobielen zijn beschikbaar gesteld door diverse internationale musea en privé verzamelaars.

  Studebaker Champion Regal Deluxe Starlight Coupe In totaal zijn er 25 ‘Forgotten Classics’ te zien in het themapaviljoen tijdens InterClassics Maastricht 2021. Hieronder ook de Studebaker, Champion Regal Deluxe Starlight Coupe uit 1950. Deze is ontworpen door de in Parijs geboren Raymond Loewy (1893-1986). Loewy is een van de grootste industrieel ontwerpers van de twintigste eeuw. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de restyling van de colafles en het logo van sigarettenmerk Lucky Strike, alsmede voor het ontwerp van de Frigidaire-koelkast, het Nederlandse Sprintertreinstel en het eerste interieur van de Concorde. In de jaren vijftig en zestig is Loewy hoofd design bij Studebaker, waarvoor hij onder meer de Champion, de Hawk en de Avanti ontwerpt. Zijn klassieker, de Studebaker, Champion Regal Deluxe Starlight Coupe met zijn “kogelneus” toont vele details die geïnspireerd zijn op de luchtvaart. De Studebaker prijkt op het nieuwe jaarbeeld van InterClassics Maastricht en is een van de topstukken van de beurs, beschikbaar gesteld door het Louwman Museum in Den Haag (NL).

 • La Grandezza della Lancia


  Het Italiaanse merk Lancia zal centraal staan tijdens de 26ste editie van InterClassics Maastricht. De hoogtepunten uit de meer dan 100 jaar rijke geschiedenis van het merk zullen in samenwerking met de Lancia Club Nederland en België en diverse musea gepresenteerd worden. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens InterClassics Maastricht van 10 tot en met 13 januari 2019 in MECC Maastricht. 

  Traditiegetrouw wordt ieder jaar het thema van de beurs gevisualiseerd door een, inmiddels herkenbaar, jaarbeeld in retrostijl. De keuze van het jaarbeeld voor de 26ste editie van InterClassics Maastricht is gemaakt door de trouwe achterban van InterClassics. De deskundige achterban heeft via social media hun stem mogen uitbrengen voor een van de twee voorgestelde jaarbeelden. Op beide jaarbeelden, wordt een illustratie getoond van een karakteristieke Lancia: de zeldzame D23 rensportwagen uit 1953 en een Delta HF Integrale 8V uit de jaren negentig. Het was een spannende nek-aan-nek race, waarbij de meerderheid met 53% koos voor het jaarbeeld met de illustratie van de D23. Zowel deze D23, het enige overgebleven originele exemplaar van dit illustere Lancia rensporttype, als de Delta HF Integrale 8V zijn als twee van de circa 25 topstukken te zien op het themaplein. De Lancia D23 wordt beschikbaar gesteld door het Louwman Museum.

  Geschiedenis 
  Als zoon van een welgestelde Italiaanse producent van vleesconserven begon Vincenzo Lancia als boekhouder bij autopionier Ceirano dat in 1899 werd overgenomen door Fiat. Daar werd Lancia aangesteld als testrijder en ook Grand Prix coureur, naast Felice Nazzaro. Ondanks zijn racesuccessen besloot Lancia in 1906 op 25-jarige leeftijd samen met compagnon Claudio Fogolin een eigen autofabriek op te richten. Uiteindelijk groeit Lancia uit tot een merk dat door de jaren vooral opviel door de opvallende technische innovaties. De modellen Lambda en Aprilia zijn wat dat betreft historische mijlpalen. Na de tweede wereldoorlog zette zijn zoon Gianni die traditie voort met de legendarische Aurelia GT maar ook een geldverslindend Formule-1 project. Na een drietal wederom innovatieve maar niet winstgevende modellen Flaminia, Flavia en Fulvia nam Fiat in 1969 Lancia over. Ook toen nog behield Lancia de relatieve vrijheid om bijzondere en in de rallysport ongeëvenaard succesvolle auto’s te ontwikkelen zoals de Stratos en Delta HF Integrale. Enkele jaren geleden besloot de concernleiding van Fiat Chrysler Automobiles na een strategische heroriëntatie echter het merk Lancia van de markt te nemen. 

 • InterClassics Maastricht viert 25-jarig jubileum


  Van 11 tot en met 14 januari 2018 stond Maastricht in het teken van de 25ste editie van InterClassics Maastricht. De jubileum editie van de oldtimer beurs, welke inmiddels is uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande oldtimer beurzen van Europa. Aan de hand van de 18 thema’s, die door de jaren heen gevoerd zijn, werd er een unieke collectie van 18 topstukken gepresenteerd. De mooiste en meest exclusieve classic cars werden tentoongesteld. Uiteraard werd er ook een breed podium aangeboden alles wat gerelateerd was aan classic cars, van onderdelen tot automobilia. 

  Geschiedenis
  In 1994 is het Oldtimerclub Gronsveld die de eerste editie van InterClassics organiseerde in één van de hallen van MECC Maastricht. Sinds 1996 wordt de beurs georganiseerd door MECC Maastricht. Geboren als InterClassics heeft de beurs door de jaren heen een aantal naamswijzigingen ondervonden. Zo werd de naam in 2003 veranderd in ‘InterClassics & TopMobiel’ en vanwege de uitbreiding van de beurs naar de zuiderburen, InterClassics Brussels, werd in 2015 de naam omgedoopt tot ‘InterClassics Maastricht’.

  De thema’s die tijdens de beurs centraal stonden, welke inmiddels bekend en vertrouwd zijn bij het publiek, zijn niet altijd een vast onderdeel geweest. In 2003 werd het eerste thema geïntroduceerd en inmiddels hebben er 18 thema’s de revue gepasseerd. In 2014 stonden zelfs drie thema’s centraal; Maserati 100 years, Pre War race legends en Mustang big screen heroes. Ferrari is het enige merk dat tweemaal gepresenteerd werd, in 2008 ‘60 jaar Ferrari’ en tijdens de laatste editie stond Ferrari wederom in de spotlight en werden 25 topstukken getoond uit de geschiedenis van 70 jaar Ferrari.
   

  Jubileumeditie
  De afgelopen kwart eeuw heeft de beurs in totaal maar liefst 400.000 bezoekers mogen ontvangen. De groei van de bezoekersaantallen, van enkele duizenden bezoekers tijdens de eerste editie in 1994 tot en met de verwachting van 30.000 bezoekers voor de komende editie, vormt een solide basis voor de toekomst. Sinds 2015 heeft het team van InterClassics uitbreiding gerealiseerd met het succesvolle zusje ‘InterClassics Brussels’.


 • 70 jaar Ferrari | Facel Vega

  Ferrari 
  De geschiedenis van het wereldberoemde automerk Ferrari was het hoofdthema van de 24ste editie van InterClassics Maastricht (12 t/m 15 januari 2017). In samenwerking met Ferrari Club Nederland werd op het themapaviljoen de roemrijke geschiedenis getoond aan de hand van meer dan 20 Ferrari’s. 

  Ferrari 250 GT SWB Berlinetta Competitione
  Al zeventig jaar geeft Ferrari eigenschappen als tijdloze elegantie en kracht mee aan zijn succesvolle wagenpark. Sinds de start van de Formule 1 in 1950 is Ferrari bovendien onlosmakelijk verbonden aan overwinning en snelheid. Een prachtige collectie uit het Enzo Ferrari tijdperk werd tijdens InterClassics Maastricht tentoongesteld, onder andere de Ferrari 250GT SWB Berlinetta Competitione uit 1960, de 166 MM en de F40. Tevens was de Ferrari 500 Superfast Speziale van Prins Bernhard te zien zijn. Deze wagen werd ter beschikking gesteld door het Louwman Museum.

  Facel Vega
  Facel directeur en oprichter Jean Daninos beschouwde de Facel Vega HK 500 als de beste Facel ooit gebouwd. De indrukwekkende bolide haalde gemakkelijk 240 km per uur en was daarmee lange tijd de snelste productieauto (vier personen) ter wereld. Goedkoop waren de auto’s niet, maar het interieur vaak vorstelijk en de glimmende carrosseriedetails altijd van roestvrij staal. En evenals de eerste Facel, de FV1 uit 1954, bevatte ook deze de betrouwbare V8 motor van Chrysler. Het luxe Franse automerk ging in 1964 failliet, maar doet bij liefhebbers het hart nog steeds sneller kloppen. In samenwerking met Amicale Facel Nederland werden een tiental unieke exemplaren getoond. Daarmee werden de Grande Routières hoog op een voetstuk geplaatst; auto’s van topklasse die ook nu nog diepe indruk maken. 

 • BMW 100 Years | British Royals 


  In samenwerking met BMW Klassieke Autoclub Nederland werd het hoofdthema 100 jaar BMW gepresenteerd met een uitgebreide en exclusieve collectie van 25 klassiekers. Het tweede thema was British Royals: Bentley & Rolls Royce. In samenwerking met De Mascotte, Vereniging van Bentley & Rolls Royce eigenaren, werd de historie van deze unieke Britse klassiekers in beeld gebracht.

  BMW 100 Years
  BMW is in beweging. In de lucht, op de weg, in de autosport. In ruim 100 jaar is veel veranderd. Geniale ontwikkelingen, indrukwekkende techniek en een enorme betrokkenheid hebben BMW gemaakt tot het merk dat zich overal ter wereld thuisvoelt. Van de eerste hoogtecarburateur tot de in serie geproduceerde hybride auto. 

  British Royals
  Bentley Motors Limited is een fabrikant van luxueuze automobielen en sportwagens, opgericht in Engeland in 1919 door Walter Owen Bentley. Na de Eerste Wereldoorlog stond Bentley bekend om haar sportauto’s die meededen aan de 24 uur van Le Mans en deze races ook vaak won. Rolls-Royce Limited was een Britse producent van auto’s en vliegtuigmotoren. Het bedrijf is opgericht in 1906 door Henry Royce en Charles Rolls. In 1931 nam Rolls-Royce concurrent Bentley over, waarna beide merken tot in de jaren 70 nagenoeg identieke modellen op de markt brachten. 

   

   

 • Grand-Prix Classics | Jaguar 80 years

  Tijdens de 2015-edtie van de beurs vormde een unieke verzameling van Grand Prix-wagens één van de pronkstukken. In samenwerking met de Historische Auto Ren Club (HARC) en de Historic Grand Prix te Zandvoort, werd  het hoofdthema Grand Prix Classics gepresenteerd met een uitgebreide en exclusieve collectie van Grand Prix klassiekers, waaronder Graham Hill’s Lotus 49 R3 uit 1967 en de John Player Special Lotus 79 waarmee Mario Andretti in het seizoen 1978 heeft geracet.

  Tweede thema was 80 jaar Jaguar.  In samenwerking met de Jaguar Daimler Club Holland (JDCH) werd het 80-jarig bestaan van het Engelse merk gevierd. Een paar van de meest beroemde wedstrijd-Jaguars gaven acte de présence in Maastricht: de Jaguar XK120 'NUB 120', de Silk Cut XJR9 waarmee Jan Lammers Le Mans heeft gewonnen en de Ecurie Ecosse D-Type met chassisnummer XKD 606 uit de Louwman-collectie, die in 1957 als winnaar werd afgevlagd tijdens de 24-uursrace van Le Mans.

   

 • Maserati 100 Years | Pre War Race Legends | Mustang Big Screen Heroes

  De 2014-editie van de beurs stond bol van de exclusieve klassiekers. In samenwerking met o.a. de Maserati Club Holland werd op TopMobiel de 100 jarige geschiedenis van Maserati aan de hand van een 30-tal exclusieve modellen gepresenteerd, waaronder één van de topstukken uit het Louwman Museum: de Maserati 8CM Monoposto Grand Prix Car. Ook waren er vier unieke Maserati’s uit de Panini collectie te bewonderen, namelijk de Eldorado 420M58, de Tipo 61 Birdcage, de A6GCS Berlinetta Pinin Farina en de 6CM.

  Ook de veelvuldig door film- en tv-producten gebruikte auto Ford Mustang stonden dat jaar in de spotlights. De Mustang, één van de meest in het oog springende modellen van Ford, valt op door zijn sportieve uiterlijk en is uitermate geschikt voor wilde achtervolgingen. Dat is dan ook de reden dat de Mustang in menig Hollywood kaskraker een rol heeft gespeeld. Op het ‘Mustang Big Screen Heroes’ Showpaviljoen zijn zes filmhelden te bewonderen, uit o.a. ‘Gone in 60 seconds’, ‘Goldfinger’, ‘Bullit’, ‘Diamonds are Forever’, ‘Thunderball’ en ‘Charlies Angels’. 

 • Aston Martin 100 Years | Bugatti Grand-Prix Cars

  Na het succes van een dubbelthema in 2012 stonden er voor de 2013 editie van InterClassics & TopMobiel wederom twee thema’s centraal. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het evenement was gekozen voor een Engels merk als hoofdthema namelijk 100 jaar Aston Martin. In samenwerking met o.a. Aston Martin Owners Club NL werden aan de hand van uitzonderlijke exemplaren de geschiedenis van het merk op bijzondere wijze gepresenteerd.

  Als tweede thema is gekozen voor Bugatti Grand Prix Cars. Net als Aston Martin is Bugatti één van de meest tot de verbeelding sprekende klassieke automerken. De prachtige ontwerpen van Ettore  Bugatti, de exclusiviteit en de racesuccessen in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw liggen daaraan ten grondslag. Samen met een aantal enthousiaste verzamelaars presenteerde de organisatie een showpaviljoen met enkel Bugatti racers. 

 • Porsche | Mille Miglia

  InterClassics & TopMobiel stond in 2012 volledig in het teken van een dubbel thema. Porsche en Mille Miglia; twee legendes in de geschiedenis van de autosport die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Mille Miglia; 1000 mijl, drie dagen en verschillende etappes met als start en finish het historische decor van de stad Brescia. Een eervolle en legendarische rally voor klassieke race- en sportwagens uit de periode 1927-1957. De meest bijzonder klassiekers uit deze periode die er op de wereld rondrijden houden de mythe in stand. Het Duitse merk Porsche heeft van 1952 tot 1957 meegereden in de wereldberoemde rally en vormt daarmee een tijdloze combinatie met de Mille Miglia. In samenwerking met Porsche Nederland werd de geschiedenis van Porsche op uitzonderlijke wijze gepresenteerd.

 • Mercedes 125 years

  Door middel van een expositie, tijdens de 2011 editie van InterClassics & TopMobiel, van zo’n 80 prachtige Mercedes-Benz modellen stond het 125-jarig jubileum van dit bijzondere automerk centraal. Achter de meeste tentoongestelde automobielen gaat een boeiend verhaal schuil. 

  Bijzondere verhalen
  Een van de tentoongestelde exemplaren was de 230 cabriolet b uit 1938, welke gebruikt is in de film Zwartboek. De 260D uit 1936, die ook in Maastricht de bewonderen was, is de eerste personenwagen met dieselmotor. Hij had destijds al een  topsnelheid van maarliefst 90 km per uur!  Het bijzondere aan dit automobiel is dat hij als dieselvoertuig nog helemaal bewaard is gebleven en niet is volledig is opgereden, zoals dit met de meeste dieselauto’s gebeurt.

   

   

 • Alfa Romeo 100 years

  De 2010 editie van InterClassics & TopMobiel stond volledig in het teken van de 100ste verjaardag van Alfa Romeo. In samenwerking met o.a. de Stichting Club van Alfa Romeo Bezitters (SCARB) werden tijdens het jubileum op onvergetelijke wijze vorm gegeven. Een 70-tal bijzondere Alfa Romeo’s uit heel Europa, waaronder uit het Alfa Romeo museum in Arese (Italië), werden op de Maastrichtse beursvloer in een tijdslijn tentoongesteld; een absoluut unicum voor de liefhebber van het Italiaanse automerk. Naast de modellen van het jubilerende Alfa Romeo, waren er ook talloze klassiekers van andere automerken in diverse prijsklassen te vinden op InterClassics & TopMobiel, evenals de velen stands met nieuwe en gebruikte onderdelen, automobilia en oldtimerclubs.

 • America’s Finest Classic Cars

  De rijke Amerikaanse autohistorie van 1900 tot 1980 stonden centraal tijdens InterClassics Maastricht & TopMobiel 2009. Een unieke presentatie Amerikaanse klassiekers vormde een spetterend decor tijdens de beurs. 

 • Ferrari

  In het kader van het 60-jarig bestaan van Ferrari én het 25-jarig bestaan van de Ferrari Club Nederland, stond de 2008 editie van InterClassics het merk Ferrari centraal tijdens de beurs. In samenwerking met de Ferrari Club Nederland werd een unieke collectie Ferrari’s bijeengebracht – bijna allemaal van clubleden – die het hart van de TopMobiel van dat jaar vormden. Als ode aan het 60 jarig bestaan werden er 60 Ferrari’s tentoongesteld, die de historie van het merk weergaven. Vanaf de 166 uit de jaren veertig tot en met de huidige modellen waarbij de nadruk lag op de klassiekers. Als middelpunt was de legendarische 250 GTO uit 1962 aanwezig. 

 • Cars on film

 • Jaguar | Facel Vega

  In samenwerking met Jaguar Nederland en de Jaguar Daimler Club Holland werd de bezoeker, van de 14de editie van InterClassics en TopMobiel, meegevoerd langs de uitgebreide historie van dit roemruchte merk. Verder werd er stilgestaan bij het 50-jarig jubileum van Facel Vega. Bovendien werd de beurs dat jaar aangevuld met een nieuw evenement: TopMobiel Holland. In een aparte hal werden hier 40 zeer exclusieve en extravagante klassiekers in stijlvolle standbouw te koop aangeboden.

  Het prestigieuze automerk Jaguar is letterlijk en figuurlijk de rode draad die de beide beurzen met elkaar verbond. Alle bezoekers ontvingen bij binnenkomst een routekaart die ze via de hallen van InterClassics leiden naar de stand van Jaguar Nederland op TopMobiel Holland. De route was een reis door de tijd, waarin in samenwerking met de Jaguar-Daimler Club Holland op diverse locaties in de beurshallen, de hoogtepunten uit de historie van dit roemruchte merk te zien waren. Ooit begonnen als fabrikanten van zijspanmotoren in 1922 onder de naam SS is het merk uitgegroeid tot een van de grootste automerken aller tijden. Na WO II werd de naam om voor de hand liggende redenen veranderd in Jaguar Cars ltd.

 • Disego Italiano

  In het tweede weekend van 2003 vond in MECC Maastricht de klassieke automobielbeurs InterClassics plaats. Met als thema ‘disegno Italiano’ is dat jaar gekozen voor een eerbetoon aan de belangrijkste Italiaanse carrosseriebouwers. Carrozeria Touring was één daarvan en tekende onder meer de lijnen voor een van de beroemdste klassieke sportwagens ter wereld: de Aston Martin DB5. Deze auto werd bekend door de film ‘Goldfinger’ waarin hij werd gebruikt door Her Majesty’s Secret Agent, James Bond, chassisnummer 007. De auto behoort tot de Louwman Collection en was voor het eerst te zien voor het grote publiek tijdens InterClassics Maastricht 2003.

 • It’s all about quality

  De twaalfde editie van de internationale oldtimerbeurs InterClassics overtrof in alle opzichten haar voorgangers. Dankzij medewerking van belangrijke strategische partners als de RAI vereniging, FEHAC, FOCWA en KNAC, maar zeker ook door de medewerking van auto-importeurs als Kroymans Automobiel Divisie, FIAT Auto Nederland en Daimler Chrysler stond de beurs boordevol topstukken. Naast de inmiddels vertrouwde topkwaliteit van klassieke automobielen werden dat jaar ook zeer exclusieve ‘future classics’  getoond, waaronder diverse primeurs voor Nederland. Enkele hoogtepunten:

  Ferrari
  Dit Italiaanse merk stond dat jaar in de schijnwerpers. Ferrari Club Nederland en Kroymans Ferrari Import toonden de 40 mooiste Ferrari’s aller tijden: van 166 (1948) tot F550 Barchetta (2001). Absoluut hoogtepunt…de legendarische 250 GTO die ook het beeldmerk vormde van InterClassics Maastricht 2002.

  Autovisie Future Classics: supersportwagens
  De meeste exotische supersportwagens van nu zijn klassiekers voor de toekomst. Velen droomden erbij weg in magazines, maar weinigen zagen ze in levenden lijve. In één droompaviljoen presenteerde Autovisie: Lamborghini Murciélago, Aston Martin Vanquish, Porsche GT2, Alfa Romeo 156 GTA, BMW Z8, Spyker C8 LaViolette en Beetle RSI.

+ -

SFEERBEELDEN VORIGE EDITIES

20200116---Interclassics---Gerlach-Delissen-Photography-30
20200116---Interclassics---Gerlach-Delissen-Photography-27
20200116---Interclassics---Gerlach-Delissen-Photography-26
20200116---Interclassics---Gerlach-Delissen-Photography-25
20200116---Interclassics---Gerlach-Delissen-Photography-19
20200116---Interclassics---Gerlach-Delissen-Photography-20
20200116---Interclassics---Gerlach-Delissen-Photography-11
20200116---Interclassics---Gerlach-Delissen-Photography-16
20200116---Interclassics---Gerlach-Delissen-Photography-6
20200116---Interclassics---Gerlach-Delissen-Photography-7